Connect with us

Arda Güler itirafı: Sürekli oynatır kapasitesinden fazla yük bindirirseniz onu kısa sürede yok edersiniz!

Spor

Arda Güler itirafı: Sürekli oynatır kapasitesinden fazla yük bindirirseniz onu kısa sürede yok edersiniz!

Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve milli takımlar eski mentoru Prof. Dr. Turgay Biçer, Kontraspor.com’a özel açıklamalarda bulundu. Biçer, Real Madrid’de üst üste yaşadığı sakatlıkların ardından kulübün Arda için oldukça iyi bir yol izlediğini ifade etti.

“PSİKOLOJİ SPORCUNUN EN ÖNEMLİ GÜÇ KAYNAĞIDIR”

– 2000 ve 2002’de Galatasaray ile A Milli Takımımızın başarılarında yer aldınız. Burada dikkat çeken nokta her iki başarıda da oyuncuların birbirleriyle olan güçlü bağı ve psikolojik olarak belki de kariyerlerinin en iyi dönemleri. Bunun arka planındaki kahramanlardan biri olarak psikolojinin başarıdaki doğrudan etkisini nasıl yorumlarsınız?

• Antrenman sporcuyu mükemmele götüren çalışmaların bütünüdür. Teknik, taktik, kondisyon ve psikolojik çalışmaların yanı sıra doğru beslenme, dinlenme ve hayat tarzını kapsar. Bu bağlamda eksik yapılan bir antrenman sporcuyu mükemmele götürmez.

Özellikle antrenmanlarda teknik kondisyon beceriler daha ön plana çıkar ama maçı kazandıran önemli unsurlar psikolojik becerilerdir. İstediğiniz kadar teknik ve fizik güçlü olun, cesur değilseniz, duygu durumunu yönetemiyor heyecanınıza esir düşüyorsanız, özgüveninizi eksikse, odaklanma sorunu yaşıyor ve baskı altında soğukkanlı kalamıyorsanız, diyelim dikkatiniz dağıldı veya bazı olaylar sizi üzdü veya moralinizi bozdu çabuk toparlanamıyorsanız üst düzey sporcu olmaz büyük başarılar elde edemezsiniz.

Ayrıca bencil ve takım oyuncusu olamıyorsanız, şöhreti ve yeteneğinizi yönetemiyorsanız, azminiz yeterli değilse, gününde olmaktan zorlanıyor, iletişim beceriniz eksikse, doğru amaç ve hedef belirleyemiyorsanız, disiplin sorunu yaşıyorsanız yine tam anlamıyla üst düzey sporcu olamazsınız.

Dolayısıyla mentor, zihinsel performans antrenörü veya psikolojik performans danışmanı burada devreye girer ve sporcuyu olabileceğinin en iyisi olabilmek için psikolojik beceri antrenmanları ile sporcuyu ve takımı her koşulda en iyisini yapabilen bir duruma getirmek için çalışır. Psikolojik beceri antrenmanları sadece sporcuyu maçlara hazırlamaz onu hayata karşı dirençli ve güçlü hale getirir. Ez cümle, psikoloji işin her boyutunda var ve sporcunun en önemli güç kaynağıdır. Zira bilim yetenek mi karakter mi, duygu mu mantık mı ? İkilemlerind

e yetenekten daha çok duygu ve karakterin; ortaya konulan tavrın galip geldiği konusu yazar.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top