Balkanlar
Kosova, AB’nin dinar meselesine ilişkin fikrini “yapıcı bir öneri” olarak değerlendiriyor
Kosova’nın Avrupa Entegrasyonu, Kalkınma ve Diyaloğa İlk Yardımcı Başbakanı Besnik Bislimi, AB’nin dinar meselesine ilişkin fikrini yapıcı bir öneri olarak ve doğru yönde değerlendirildiğini belirtti.
Brüksel’de Kosova-Sırbistan üst düzey müzakerecileri arasında finansal destek konusunda bir çözüm bulmak için üçüncü toplantı gerçekleştirildi.
AB’nin Kosova-Sırbistan diyaloğu için atanan isim, Miroslav Lajčak, toplantıdan sonra “iki tarafın önerileri arasındaki boşlukları doldurmak” için bu toplantıda anlaşmaya varıldığını ve AB’nin uzlaşma fikirlerine dayalı olarak görüşmelerin yakında devam edeceğini belirtti.
Kosova Cumhuriyeti’nin Avrupa Entegrasyonu, Kalkınma ve Diyaloğa İlk Yardımcı Başbakanı Besnik Bislimi, bu toplantıda Kosova’yı temsil eden isim olarak, Kosova’nın çözüm önerilerinin Kosova Merkez Bankası Yönetmeliği çerçevesinde ve Kosova Cumhuriyeti yasalarıyla uyumlu olduğunu söyledi.
Bislimi, bu süreçte AB’nin önerisinin de yapıcı bir öneri olarak ve doğru yönde değerlendirildiğini belirtti.
“Bir kompromis bulunmasına yönelik bir çözüm olmamasıyla birlikte, Lajçak kendi önerisini ortaya koydu, biz bu önerinin yapıcı ve Kosova’daki Sırp vatandaşlara en çok uygun olan çözüm olduğuna inanıyoruz.” dedi ancak Sırp tarafı bu öneriyle aynı fikirde olmadı.
Bislimi “Bir kez daha Sırp tarafı bu öneriye yansımamakta ve ek süre talep etmektedir.” diye ekledi.
Kosova’da yasal olarak “Postanska Banka” bulunmadığını ve kabul edilen prensiplerden birinin çözümün bütünlüğünü sağlamak olduğunu, dolayısıyla meşru olmayan bir şeyin çözümün bir parçası olamayacağını vurguladı.
Bir sonraki toplantının iki hafta sonra yine Brüksel’de yapılması bekleniyor.
Bu toplantı, Kosova ve Sırbistan’ın Ocak ayında kabul edilen yeni Merkez Bankası Yönetmeliği ile ilgili olarak Sırbistan’ın Kosova’daki Sırp toplumu için finansal destek sürecine bir çözüm önermek için Mart ayında yapılan iki önceki toplantının devamı niteliğindeydi. Yeni yönetmelik, Euro dışında herhangi bir para birimiyle nakit işlemleri yapılmasını engelledi ve bu özellikle hala Sırbistan’dan dinarla maaş ve emekli maaşı alan Kosova’daki Sırp toplumunu etkiledi.
Kaynak: AA